Thuiswerken: De ervaringen van Caroline

20 JULI 2020 - Nu we langzamerhand weer terugkeren naar de "normale" wereld, geven wij graag inzicht in hoe onze Davinciers het hebben ervaren om volledig vanuit huis te werken. Hieronder lees je de ervaring van Caroline, consultant bij Davinci.

Wat vond/vind jij positief aan het werken vanuit huis?

Het grootste pluspunt was dat ik de wekker een half uur later kon zetten. Heerlijk! Daarnaast heb je natuurlijk geen reistijd meer en word je tijdens het werken minder afgeleid door zaken die ‘even tussendoor’ moeten en je kunt daardoor met meer focus werken en beter zelf je tijd inplannen.

Wat vond/vind jij negatief aan het werken vanuit huis?

Het grootste nadeel is dat je je collega’s alleen nog spreekt via Teams. Met meerdere mensen in een call is het al gauw lastig om de noodzakelijke onderwerpen helder te krijgen en te bespreken en blijven alle niet-noodzakelijke dingen dus achterwege. Bij de koffiemachine kun je normaal even snel iets aansnijden waar je niet apart een conference call voor inplant, die korte gesprekjes mis ik. En natuurlijk de gesprekjes over niets, over het weekend, de gezelligheid en grappen aan de lunchtafel.

Wat is er voor jou veranderd van maart tot nu?

Inmiddels kunnen we weer met een beperkt aantal mensen op kantoor werken en daar ben ik na mijn zomervakantie ook weer te vinden. In de thuiswerkmaanden begon ik eerder met werken – want geen reistijd – en had ik een langere lunchpauze nodig. Mijn werkplek thuis is namelijk de eettafel en met gezinsleden die ook thuiswerken of digitale lessen volgen op verschillende momenten duurde het een tijdje voordat de rust weer was wedergekeerd. In die tijd kon ik dan wel weer mooi een lunchwandeling maken in het park dichtbij huis. Eigenlijk is er in de dagelijkse routine dus niet heel veel veranderd, maar we hebben thuis ook bewust aan die structuur proberen vast te houden. Wat wel gesneuveld is in deze periode is het sporten. Ik ging voorheen regelmatig hardlopen en had dan een event gepland om naartoe te werken. Toen alle sportevents werden gecancelled, viel die stok achter de deur ook weg. Binnenkort ga ik weer. Denk ik.

Voel jij de impact van deze situatie op jouw werk bij Davinci?

Eigenlijk is de impact op mijn werk vrij klein, zover ik nu kan zien. Alle projecten lopen gewoon door en het werk kan net zo goed vanaf thuis als vanaf kantoor gedaan worden. Veel meetings die ik plan zijn met collega’s in Slowakije, dus daar waren we al gewend om op afstand te werken. Contact met klanten loopt via Teams ook prima, maar daarbij helpt het natuurlijk dat je elkaar al eerder hebt gezien en de lopende zaken op een iets andere manier oppakt. We hebben sinds februari een aantal nieuwe collega’s en ik merk wel dat het lastig is kennis te maken zo op afstand.

Hoe vond jij de betrokkenheid van Davinci tijdens het werken vanuit huis?

Ik voelde zeker de betrokkenheid! We werden na elke persconferentie goed op de hoogte gehouden van wat de nieuwe maatregelen voor Davinci betekenen. En we zijn ook regelmatig verrast door de postbode met een pakketje van Davinci met iets lekkers, chocola, lunch, wijn, helemaal top! Het was fijn om zo’n blijk van waardering te krijgen. Iedereen heeft zich toch in een aantal bochten moeten wringen om van het ene op het andere moment twee kantoren en twee scholen in het huishouden te integreren.